Publikohen cmimet e para per iphone 5

iPhone

Ndërsa na ndan vetëm një ditë nga data 28 shtator, datë që do të shënojë shpërndarjen e këtij telefoni në 21 shtete të Evropës, dalin çmimet e para nga Apple. Në Itali një aparat i tillë me memorje 16gb do të kushtojë 729 euro. Ndërsa dy modelet e tjera 32 dhe 64 gb do të kushtojnë 100 euro më shumë.
Aktualisht ky celular mund të blihet vetëm në Gjermani dhe Francë me çmimin 659 euro. Pavarësisht jehonës së madhe që ju bë këtij telefoni për kompaninë Apple nuk janë realizuar aspak pritshmëritë.
Ata njoftuan se gjatë kësaj fundjave ishte parashikuar të shiteshin 10 milon iPhone ndërkohë që u shitën vetëm 5 milion aparate. Mideli i ri i telefonit inteligjent vjen për blerësit e përdoruesit me një ekran 4-inch, procesor dy herë më i shpejtë si dhe dizenjo më të hollë e më të gjatë.

 

 

 

Lansohet FIFA 13

Te rejat e Fundit

Në një nga postime më të hershme, ju kemi njoftuar për një rekord të shkarkimeve të lojës FIFA 13 demo, ku janë bërë 2 milion shkarkime brenda 3 ditëve. Një lajmë i mirë për adhuruesit e  lojërave të futbollit është se që nga sot, versioni final i FIFA 13 është lansuar në treg dhe është në dispozicion për Xbox 360, Sony Playstation 3 dhe PC. |ameble|

Intel me Wi-Fi radio çip të vogël

Te rejat e Fundit

Në këtë muaj Intel shfaqi Wi-Fi radio çipin përafërsisht të madhësisë së njëjtë me transistorët të cilën gjinden në procesorët e tij. Njoftimet bëjnë të qartë se Intel beson se radio pajisjet Wi-Fi tradicionalisht janë relativisht të mëdha dhe operojnë kryesisht jashtë çipit ku me këtë çip është krijuar mundësia e integrimit në një. Kjo do të thotë që më shumë pajisje elektronike do të mund jenë me rrjet pa tel, këto pajisje mund të kursejnë më shumë energjinë dhe në fund të fundit radio të shumta digjitale do të mund të kombinohen në një çip të vetëm e të integrohen në pajisje të ndryshme elektronike me çmim më të ulët.  /technologyreview/

 

Boot ne Windows 8

Kompjuter

Pas zhdukjes se butonit start dhe pas heqjes se pamjes Aereo nga Windows 8, nje tjeter funksion i thote lamtumire!

Butoni F8 gjate ndezjes nuk do te kete me asnje efekt! Te gjithe e dim kete funksion qe na ndihmonte per tu futur ne Safe Mode apo kur kishim probleme.

Microsoft ka shpjeguar se ky buton nuk eshte me i vlefshem pasi boot (hapja) e Windows 8 do te jete shume e shpejte.

Na ngelet veç te presim!

Pyetesor

Pyetesor

Avantazhet e rrjetit 3G

Kendi 3G

Çfarë është 3G?

Mirësevini në këndin e informacionit rreth teknologjise 3G. Ky kënd përditësohet në mënyrë të vazhdueshme me zhvillimet më të fundit si dhe me produktet dhe shërbimet 3G.

Gjenerata e 3-të e Teknologjisë

3G është një teknologji e re, e cila mundëson transmetim të të dhënave me cilësi dhe shpejtësi të lartë. Këto të dhëna mund të jenë foto, video, lajme në kohë reale nëpërmjet shërbimit të Internetit me shpejtësi shumë të lartë, të tilla që mund të ofrojnë përdorimin e shërbimeve të ndryshme si p.sh telefonata me video (video call), internet të shpejtë, TV në celular, etj.

Kjo teknologji përfshin një grup standartesh të larta, të cilat mundësojnë për përdoruesit, komunikimin në bandë të gjerë duke krijuar efektivitet të lartë në telefonata dhe në transmetimin e të dhënave.
• Standarti europian për 3G njihet si UMTS – Sistemet Universale të Telefonisë së Lëvizshme.
• Versioni më i zhvilluar i 3G-së përfshin: Komunikimin me Shpejtësi të Lartë (teknologjia HSPA+), e cila përfshin: Shkarkimin e të dhënave me shpejtësi të lartë (HSDPA) dhe Ngarkimin e të dhënave me shpejtësi të lartë (HSUPA)
Vodafone Albania ofron për klientët e saj teknologjinë HSPA+: me shpejtësi deri në 42 Mbps (HSDPA-downlink) dhe deri në 5.8  Mbps (HSUPA-uplink).
Në mënyrë të përmbledhur, 3G përfshin, zhvillim të mëtejshëm të shërbimit Multimedia Messaging – MMS (jo vetëm me foto por edhe me zë, dërgim të dhënash, video dhe remote control) si dhe përdorim shumë të gjerë të lundrimit në Internet aparatit celular, e-mail-it, paging, video konferencë , etj.

 

 

Teknologjia 3G ofron një sërë përfitimesh dhe avantazhesh, ndër të cilat mund të përmendim:

  • Ofron integrimin e të gjithë klientëve Vodafone në një teknologji të re, të avancuar e të përhapur në të gjithë botën.
  • Mundësinë e shërbimeve të ndryshme në treg dhe aplikimeve të tyre.
  •  3G mundëson përdorimin e më shumë shërbimeve nga celulari apo edhe kompjuteri duke përdorur sherbimin Vodafone Mobile Broadband (nëpërmjet USB)
  • Shërbime të Thjeshta në Përdorim – Shërbimet e ofruara nga kjo teknologji janë të modeluara sipas kërkesës së përdoruesit, të lehta për t’u marrë dhe të thjeshta në përdorim.
  • Çmimi – Duke ofruar banda të ndryshme në minutazh dhe në MB apo Gbyte, Vodafone Albania i mundëson klientëve të saj optimizimin e planit të tyre tarifor për telefonatat dhe data (të dhëna). Kjo strategji i lejon klientëve të “personalizojnë” çmimet për shërbimet që ata përdorin.
  • Shpejtësi të lartë Interneti nëpërmjet teknologjisë HSPA+: me shpejtesi deri në 42 Mbps (downlink) dhe deri në 5.8  Mbps (uplink).

Kendi 3G

Kompjuter

Çfarë është 3G?

Mirësevini në këndin e informacionit rreth teknologjise 3G. Ky kënd përditësohet në mënyrë të vazhdueshme me zhvillimet më të fundit si dhe me produktet dhe shërbimet 3G.

Gjenerata e 3-të e Teknologjisë

3G është një teknologji e re, e cila mundëson transmetim të të dhënave me cilësi dhe shpejtësi të lartë. Këto të dhëna mund të jenë foto, video, lajme në kohë reale nëpërmjet shërbimit të Internetit me shpejtësi shumë të lartë, të tilla që mund të ofrojnë përdorimin e shërbimeve të ndryshme si p.sh telefonata me video (video call), internet të shpejtë, TV në celular, etj.

Kjo teknologji përfshin një grup standartesh të larta, të cilat mundësojnë për përdoruesit, komunikimin në bandë të gjerë duke krijuar efektivitet të lartë në telefonata dhe në transmetimin e të dhënave.
• Standarti europian për 3G njihet si UMTS – Sistemet Universale të Telefonisë së Lëvizshme.
• Versioni më i zhvilluar i 3G-së përfshin: Komunikimin me Shpejtësi të Lartë (teknologjia HSPA+), e cila përfshin: Shkarkimin e të dhënave me shpejtësi të lartë (HSDPA) dhe Ngarkimin e të dhënave me shpejtësi të lartë (HSUPA)
Vodafone Albania ofron për klientët e saj teknologjinë HSPA+: me shpejtësi deri në 42 Mbps (HSDPA-downlink) dhe deri në 5.8  Mbps (HSUPA-uplink).
Në mënyrë të përmbledhur, 3G përfshin, zhvillim të mëtejshëm të shërbimit Multimedia Messaging – MMS (jo vetëm me foto por edhe me zë, dërgim të dhënash, video dhe remote control) si dhe përdorim shumë të gjerë të lundrimit në Internet aparatit celular, e-mail-it, paging, video konferencë , etj.
Vodafone Albania është e para kompani e telefonisë celulare që bëri të mundur ofrimin e produkteve dhe shërbimeve 3G në Shqipëri.

 

 

e-Reader: Evolucioni dixhital i librit apo një gadget komercial më tepër në jetën tonë të përditshme?

Te rejat e Fundit

Në epokën dixhitale që po përjetojmë tashmë, jeta jonë e përditshme përbëhet gjithnjë e më shumë nga mjete dhe aparatura moderne teknologjike dhe dixhitale si laptop, netbook, ipod, ipad, iphone,3g, mp3, wi-fi etj. Madje kohët e fundit kanë dalë në skenë fuqishëm edhe celularët e zgjuar (smart phones) të cilët në esencë përmbajnë dhe ofrojnë të gjitha shërbimet e mësipërme në një mikrokompjuter që realizon gjithçka.
Natyrshëm lind pyetja: Përse dhe e-Reader?
Çfarë risie premton një produkt kaq i kufizuar i cili ofron vetëm lexim teksti dhe libra dixhitalë? Me të vërtetë që nuk sjell asgjë të re po të kemi parasysh se këtë mundësi ta ofronin edhe kompjuterat e parë Windows këtu e 20 vjet të shkuara afërsisht. Për më tepër, celularët e zgjuar si dhe kompjuterat e sotshëm te zvogëluar në miniaturë e të transportueshëm lehtësisht ofrojnë edhe një larmi të madhe shërbimesh të tjera dixhitale të kohës.
Për tu dhënë përgjigje këtyre pyetjeve dhe për të dalluar se çfarë ofron realisht produkti e-reader, do të përqendrojmë vëmendjen tonë në një nga modelet e-reader më të kompletuara që qarkullojnë në treg sot: Sony e-Reader PRS 950 SC (Daily Edition)
Në radhë të pare dimensionet e tij janë të tilla që të krijojnë përshtypjen se ke në duar një libër të vërtetë.
Ekrani i tij është krijuar nga një teknologji e re e quajtur e-ink e cila e bën të këndshëm leximin si dhe shplodh sytë ashtu sikurse të lexoje një libër normal. Përdoruesi mund të zgjedhë sipas dëshirës dhe ndjeshmërisë së syve një nga 16 nivelet e ndryshme të ngjyrës gri. Është i mundur gjithashtu edhe leximi nën dritën e fortë si psh nën diell ashtu si edhe me një libër normal. Një veti e rëndësishme kjo po të mendosh se akoma edhe ekranet e fundit moderne të krijojnë dhimbje koke dhe lodhje të syve pas edhe një ore leximi.
Bateria e tij arrin të mbajë të paktën 10 ditë me rrjetin valor Wi-Fi të aktivizuar ose 22 ditë pa të. Në këtë mënyrë kjo bën që mos të shqetësohesh apo stresohesh për të kërkuar priza nëpër mure në vendet që lëviz. Madje mund ta harrosh karikuesin fare në shtëpi para se të nisesh për pushime dhe mos ta kufizosh përdorimin e tij për të ruajtur apo kursyer energjinë.
Memoria e brendshme prej 2 Gb mund të arkivojë rreth 500 libra. Ekziston mundësia e shtesës së memories deri në 32 Gb. Pra mund të themi se mbajmë në xhep një bibliotekë të gjithë.
Duke përdorur edhe rrjetin valor (wireless network) Wi-Fi ose 3G, e-reader mund të lidhet me ReaderStore ose me biblioteka apo librari të tjera online ku mund të blesh ose të marrësh hua libra (si dhe të zbresësh falas aty ku ofrohet) në çdo moment kudo që të ndodhesh. Gjithashtu përdoruesi nëpërmjet lidhjes valore (wireless) Wi-Fi mund të lexojë gazetat e përditshme online (ose të paktën ato që ofrojnë këtë shërbim).
Nga ana e mundësive teknike të përdorimit, e-reader ofron shërbimet dhe mundësitë e një kompjuteri: Njeh dhe lexon formatet më të njohura në treg si pdf, word, rtf, jpeg etj. Gjithashtu luan edhe formatet e muzikës si mp3 dhe aac.
Gjatë leximit ekziston mundësia për të shënuar dhe nënvizuar mbi tekst (highlight), madje mund edhe t’i eksportojmë këto shënime në kompjuter. Dhe siç mund të jetë e pritshme, mund të kërkosh një fjalë ose frazë të çfarëdoshme në gjithë bibliotekën e arkivuar në memorie duke pasur akses të menjëhershëm në atë çka kërkon e të intereson.
Menaxhimi dhe përdorimi i tekstit është shumë fleksibël si pasojë e ekranit me prekje (touch screen) ku shfletimi i faqeve, rrotullimi i librit dhe zmadhimi apo zvogëlimi i gërmave janë si një lojë zbavitëse që përdoruesi i ka në majë të dy gishtave (realisht dhe metaforikisht).

Konkluzioni: Për ata që e duan librin dhe leximin ose për ata që udhëtojnë ose lexojnë në lëvizje është një instrument i çmuar dixhital i cili edhe pse nuk ofron ndonjë gjë të re konkrete nga pikëpamja e zbatimit si shërbim, bashkon në mënyrën më efikase teknologjinë me prakticitetin si dhe mbron e ruan shëndetin e syve edhe pas orëve të stërzgjatura përdorimi dhe leximi.
Pak është?

‘Apple’ sjell iPad mini ne tetor, pas IPhone 5

ipad info

Gjiganti i teknologjisë ‘Apple’ pritet të lançojë në muajin tetor produktin e ri iPad mini, por jo në të njëjtën kohë me iPhone 5, thonë burime nga kompania e suksesshme. Pajisja e re pritet të prezantohet në një ceremoni të veçantë, në mënyrë që të arrijë impaktin e dëshirueshëm te blerësit.

Prezantimi i iPhone 5, i parashikuar për më 12 shtator, dhe më pas në tetor lançimi edhe i mini iPod, shihet nga‘Apple’ si mënyra më e mirë për të zotëruar tregun dhe për të sfiduar rivalët e mundshëm.

Strategjia e ndjekur në këtë rast nga ‘Apple’ bëhet me qëllim që të mos shpërqendrohet vëmendja nga produkti i shumëpritur dhe që shënon shkallën më të lartë të teknologjisë, iPhone 5, ndërkohë që mini iPod do të jetë një version i minimizuar i iPod aktual, me ekran më të vogël dhe me çmim më ekonomik.

Sipas burimeve nga ‘Apple’, është e pakonceptueshme që të bëhen në një ditë të vetme prezantimet e të dyja produkteve të kompanisë, duke qenë se pritshmëria për iPhone 5 është shumë më e madhe dhe ka ngjallur që tani kureshtjen e shumë njerëzve. Qëllimi është që asnjëri nga produktet të mos errësojë cilësitë e tjetrit.

 

'Apple' sjell iPad mini ne tetor, pas IPhone 5